Vanille is een smaak die van origine van de Vanille-orchidee komt. De Vanilla planifolia is een orchidee die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De staafvormige vruchten zijn staafvormig en een van de duurste specerijen ter wereld. Maar waarom is dit zo duur?
Kweek en oogst van vanille
Buiten natuurlijke habitat
Vanille wordt tegenwoordig buiten Zuid-Amerika ook op bijvoorbeeld Madagaskar gekweekt door de voordelen van het tropische klimaat. Pas na 3 jaar zijn de orchideeën in staat om te bloeien. En dan moet de Vanille orchidee nog bevrucht worden. Dit gebeurt met behulp van de Melipona beecheii (een gespecialiseerde bij) in het natuurlijke habitat in Zuid-Amerika. Omdat er veel Vanille wordt gekweekt buiten het natuurlijke habitat (bijvoorbeeld op Madagaskar) moeten deze orchideeën met de hand worden bestoven.
Handmatige bevruchting en temperatuur
Daarbij komt ook nog eens kijken dat de orchidee per nacht maar één bloem open laat gaan van de tros. Wanneer de bevruchting is gelukt, duurt het nog vijf tot acht maanden voor de halfrijpe vanillevruchten kunnen worden geoogst. Maar dat is nog niet alles. Er hoeven slechts één of twee koude nachten te zijn en de oogst is mislukt.
Proces na plukken
Nadat de vanille is geplukt wordt de vanille in wol verpakt en begint het fermentatieproces. 's nachts worden de vruchten van de Vanille orchidee luchtdicht bewaard, zodat het aroma goed wordt behouden.
Conclusie
De oogst is risicovol en kost veel energie en expertise van de kweker. Bovendien is de natuurlijke bestuiver niet overal aanwezig door de productie op andere tropische delen van de wereld. Dit bemoeilijkt het proces nog verder. De kweek is lastig en weersomstandigheden kunnen een hele oogst laten mislukken. Daarom is vanille een erg duur specerij.